Betekenis PG / VG

Zoekende naar de juiste e-liquid ben je vast de volgende benamingen tegengekomen: PG (Propylene Glycol) en VG (Vegetal Glycerin). In de meeste flesjes e-liquid zitten beide stoffen verwerkt. Kiezen voor één van deze bestandsdelen is erg lastig. Maar wat past nou bij jou? Wij leggen het verschil voor je uit.

PG en VG worden aangeduid als basis voor de e-liquid. De bindende stof die er voor zorgt dat er zichtbare rook vrijkomt en dat je het gevoel hebt dat je aan het roken bent. Voor de gezondheid heeft het geen voordelen om te kiezen voor PG of VG. De voorkeur voor één van de beide stoffen, verschilt erg per gebruiker. Hier onder leggen we meer uit over PG (Propylene Glycol) en VG (Vegetal Glycerin).

PG (Propylene Glycol)
Sommige mensen ervaren een hogere gevoeligheid voor PG, waardoor er irritaties ontstaan aan bijvoorbeeld de keel. PG is beter voor de levensduur van de coil/brander. Dit omdat de vloeistof minder ‘stroperig’ is en de coil/brander daarom minder weerstand ervaart. De meeste gebruikers starten met e-liquid met voornamelijk PG. Dit omdat deze over het algemeen goedkoper zijn en eenvoudiger in gebruik. E-liquid op PG basis kan worden gebruikt met alle coils/branders. PG ia geurloos en kleurloos. Deze vloeistof komt naast bij e-liquid onder andere voor bij rookmachines

VG (Vegetal Glycerin)
VG is ‘dikker’ van structuur dan PG. Veelal wordt de damp van VG als zachter ervaren als bij liquids met hoofdzakelijk PG. Daarnaast produceert VG (volgens onze ervaringen) meer ‘damp’ en Tegenwoordig zijn er e-liquids op de markt met 100% VG. Let wel op dat niet alle coils/branders geschikt zijn voor 100% VG. Over het algemeen wordt 100% VG alleen gebruikt bij overgevoeligheid voor PG. VG is in tegenstelling tot PG plantaardig. VG wordt ook gebruikt als suiker vervanger en in bijvoorbeeld cake-mix.

Keuze voor PG/VG
De keuze voor PG of VG is erg moeilijk. Zoals eerder vermeld, zijn er geen gezondheidsvoordelen ten opzichte van elkaar. Wel is de gebruikservaring anders. Zo is VG meer ‘stroperig’ dan PG en is VG ‘zachter’ voor de keel dan PG.